به طور معمول نصب دوربین مدار بسته جرم محسوب نمی شود. اما به منظور حفظ حریم خصوصی و عدم سو استفاده، قوانینی در خصوص نصب انواع دوربین مدار بسته در اماکن مختلف وجود دارد. بسیاری از افراد از این قوانین و محدودیت ها بی اطلاع هستند. به همین دلیل ممکن است ناخواسته دچار نقض قوانین شوند. پس بهتر است قبل از اقدام به نصب این دوربین ها، از قوانین نصب دوربین مداربسته در کوچه، آپارتمان، مشاعات، ادارات و… اطلاع پیدا کنید.

آیا نصب دوربین های مدار بسته قانونی است؟

در حالت کلی با توجه به نقش مفید و مثبت دوربین های مداربسته در تامین امنیت و پیشگیری از جرم و تخلفات این کار قانونی است. اما برای بسیاری از افراد سوالاتی از این قبیل پیش می آید که آیا همه افراد مجاز به نصب دوربین مدار بسته هستند؟ آیا در همه مکان ها اجازه نصب دوربین های مداربسته را داریم؟

شرایط و قوانین نصب دوربین های مداربسته با توجه به مکان نصب دوربین متفاوت است. در ادامه به قوانین نصب دوربین های مدار بسته در اماکن مختلف می پردازیم.

قوانین دوربین مدار بسته در ادارات

نصب دوربین مداربسته در محیط های ادارات و شرکت ها زمانی که به صورت قانونی انجام گیرد، نقش بسیار مثبتی دارد. معمولا دوربین های مدار بسته در محیط های اداری با هدف ایجاد امنیت در محیط کار، رعایت قوانین، بهبود روند کاری کارکنان و… انجام می گیرد. در این راستا ممکن است نگرانی هایی برای کارکنان در خصوص حفظ حریم شخصی آن ها به وجود بیاید. کارفرما نمی تواند با نصب دوربین های مداربسته از اطلاعات خصوصی کارکنان استفاده کند. همچنین کارفرما برای جلوگیری از بروز نگرانی و تنش در محیط کار می تواند برخی از اطلاعات را قبل از نصب در اختیار کارکنان قرار دهد. این اطلاعات عبارتند از:

  • اطلاع رسانی به منظور مجهز بودن محل کار به دوربین مدار بسته
  • آگاه کردن کارکنان از علت نصب دوربین مداربسته
  • نحوه استفاده از تصاویر ضبط شده
  • مشخص کردن فضای تحت پوشش دوربین

قوانین نصب دوربین مداربسته در آپارتمان

آپارتمان ها شامل محیط های خصوصی و عمومی هستند. فضاهای داخلی آپارتمان مانند داخل منازل و واحد ها جزو مکان های خصوصی و مشاعات مانند حیاط، راه رو ها و پارکینگ جزو مکان های عمومی یک آپارتمان هستند. در بخش مشاعات ساختمان ها می توان با گرفتن تاییدیه کتبی اعضای ساختمان دوربین مداربسته را نصب کرد. اگر یک نفر و یا تعداد کمی از اعضا مخالف نصب دوربین مداربسته در آپارتمان باشند، می توان با مراجعه به شورای حل اختلاف و دریافت مجوز رسمی از مراجع قانونی اقدام به نصب دوربین مداربسته کرد. باید دقت کنید، بهترین محل نصب دوربین مداربسته به گونه ای است که  به محیط های خصوصی ساکنین اشراف نداشته باشد. تا به اینجا در خصوص نصب دوربین مداربسته در ساختمان ها صحبت کردیم.

اما دوربین مداربسته و دوربین مخفی از یکدیگر متفاوت هستند. برخی از افراد قصد نصب دوربین مخفی در منزل را دارند. نصب دوربین مخفی در منزل دارای قوانین دیگری است و از نظر قانونی ممنوعیت دارد. وسایلی مانند دوربین مخفی و دستگاه شنود دارای قوانین مخصوصی هستند و استفاده از آن ها تنها با هدف ایجاد امنیت شخصی و عدم هیچگونه سو استفاده امکان پذیر است. در بسیاری موارد برای استفاده از این دستگاه ها باید اقدام به دریافت مجوز رسمی نمایید.

قوانین نصب دوربین مدار بسته در اماکن عمومی

به طور معمول نصب دوربین مدار بسته در اماکن عمومی مانند فروشگاه ها، مراکز خرید، آسانسورها و محیط هایی که دارای رفت و آمد زیادی هستند ممنوعیتی ندارد. برخی از اماکن عمومی مانند سفارتخانه ها، مناطق نظامی و پایگاه های هوایی از حساسیت هایی برخوردار هستند. نصب دوربین در این اماکن ممنوع است. برای نصب دوربین در این اماکن باید مجوز های لازم دریافت شود. توجه داشته باشید که برای نصب دوربین مداربسته در آسانسور باید از کابلهای مخصوص استفاده کنید. به دلیل حرکت کابین آسانسور معمولا در آسانسورها از تراول کابل آسانسور استفاده می کنند.

قوانین نصب دوربین مداربسته در کوچه

از آن جایی که کوچه جزو مکان های عمومی است، برخی از افراد معتقدند که نصب دوربین مداربسته در کوچه و خیابان ها باعث نقض حریم خصوصی افراد می شود. به همین منظور برای نصب دوربین مداربسته در کوچه ها نیز قوانینی وجود دارد. برای نصب دوربین در کوچه باید ساکنین محل را از نصب دوربین مداربسته در محل مطلع کنید. می توانید برای اطلاع رسانی وجود دوربین در آن محل از تابلوهای شماتیک استفاده کنید.

توجه داشته باشید که نصب دوربین به گونه ای باشد که به ساختمان ها و حریم خصوصی افراد اشراف نداشته باشد.

مکان هایی که نصب دوربین مداربسته در آن ها ممنوع است

محیط های خصوصی به دلیل وجود حریم خصوصی دارای حساسیت بیشتری هستند. مکان هایی همچون اتاق رختکن، استخرها، محیط های داخلی منازل جزو محیط های خصوصی هستند که نصب دوربین در این مکان ها ممنوع و غیر قانونی است. در صورت وجود نیاز به نصب دوربین در این اماکن باید ابتدا مجوز رسمی از مراجع مربوطه را کسب کرد. همچنین در مرحله بعدی باید افرادی که به آن مکان ها رفت و آمد دارند از وجود دوربین در آن محل مطلع شوند.

مکان هایی که نصب دوربین مداربسته در آن ها ممنوع است

قوانین بازبینی دوربین مداربسته

آیا میدانید بازبینی دوربین مداربسته به منظور اثبات جرم در مراجع قضایی تا چه حد کارایی دارد؟ زمانی که حادثه ای رخ می دهد و شخصی دچار خسارت می شود، می توان با مراجعه به دوربین های مداربسته مجرم و صحنه حادثه را بازبینی کرد. اما در این خصوص باید به نکاتی توجه داشته باشید.

1- همه ی دوربین های مداربسته دارای حافظه نگهداری مشخصی هستند. به طور مثال برخی از دوربین ها به مدت یک ماه تصاویر را ضبط و نگهداری می کنند که پس از آن تصاویر قبلی پاک شده و ویدئوهای جدید جایگزین آن ها می شوند.

2- اگر شما دچار حادثه و اتفاقی شده باشید و در آن مکان ساختمان و یا مغازه ای دارای دوربین مداربسته باشد، می توانید از صاحب آن دوربین درخواست کنید تا ویدئوهای دوربین را چک کند. در برخی از موارد ممکن است شخص صاحب دوربین از نشان دادن ویدئو دوربین امتناع کند. در این صورت شما می توانید با مراجعه به مراجع قانونی و به دستور قاضی از صاحب دوربین بخواهید تا فیلم ها را بازبینی کنند.

آیا نصب دوربین مخفی در اماکن عمومی ممنوع است؟

طبق قوانین استراق سمع و کنترل کردن افراد کاری غیر قانونی و ممنوع است. به همین دلیل استفاده کردن از دوربین مخفی هم غیر قانونی است. نصب دوربین مخفی در اماکن بدون گرفتن مجوز کتبی باعث مجرم شناخته شدن فرد می شود. اگر شخصی به قصد پیشگیری از یک جرم تصمیم به نصب دوربین مخفی داشته باشد، می تواند با گرفتن مجوز از مراجع اقدام به نصب دوربین کند. باید به این نکته اشاره کرد که نصب این دوربین ها با مجوز تنها محدود به یک مدت زمان معین است.

چطور برای نصب دوربین مدار بسته مجوز بگیریم؟

برای نصب دوربین مداربسته در محیط های غیر مجاز باید به مراجع قضایی و نیروی انتظامی مراجعه کنید تا بتوانید مجوز لازم را دریافت نمایید. بعد از دریافت مجوز لازم باید توجه داشته باشید که از این دوربین ها جهت مقاصد غیر قانونی استفاده نکنید. زیرا در صورت استفاده غیر قانونی از دوربین مداربسته با مجازات مواجه خواهید شد.

کلام آخر

به طور کلی دوربین های مداربسته دارای کاربردهای فراوانی هستند. اما قبل از نصب آن ها باید قوانین مربوط به مکانی که قصد نصب دوربین را داریم بدانیم. به طور کلی نصب دوربین نباید باعث به خطر افتادن حریم خصوصی و آسایش دیگر افراد شود.

5/5 - (2 امتیاز)