دوربین تحت شبکه نوعی از دوربین مداربسته است که اطلاعات را از طریق پروتکل شبکه انتقال می دهد. این دوربین ها به نوعی یک کامپیوتر کوچک هستند که  توانایی  پردازش تصاویر در خود دوربین وجود دارد. در مسیر یاد گرفتن اینکه دوربین مداربسته تحت شبکه چیست, بهتر است کمی از تاریخچه آن بدانیم. اولین سری دوربین تحت شبکه در سال 1996 توسط Axis Communications  با نام مدل Neteye 200 عرضه شد. در اواخر سال 1999 این شرکت استفاده از ورژن های خاص لینوکس بر روی دوربین های خود را شروع کرد. دوربین های تحت شبکه دارای قابلیت های مختلفی مانند تعقیب خودکار، خواندن پلاک، شمارش افراد و… است. در ادامه به این دوربین ها بیشتر می پردازیم.

انواع دوربین های تحت شبکه

شرکت های سازنده ی دوربین های مداربسته, دوربین ها را در انواع مختلفی هم به صورت دوربین های آنالوگ و هم به صورت دوربین های تحت شبکه عرضه می کنند. برخی شرکت ها مانند شرکت تیاندی تنها دوربین های تحت شبکه را تولید می کنند. در اینجا به انواع دوربین های  تحت شبکه می پردازیم:

1-دوربین های دام:

این دوربین ها معمولا در اماکن اداری و مسکونی مسقف مورد استفاده قرار می گیرند. انواع کیفیت های تصویر در دوربین های دام مشاهده می شود و قیمت مناسب آن ها کاربردشان را گسترده کرده است. جنس این دوربین ها به صورت پلاستیکی و فلزی است.

2-دوربین های بولت:

از دوربین های Bullet معمولا در فضاهای خارجی استفاده می شود و دارای لنز ثابت و در برخی مدل ها لنز متغیر یا  وریفوکال است. دوربین های بولت دوربین هایی با بدنه معمولا استوانه ای شکل و عموما فلزی هستند.

3-دوربین مداربسته فیش ای یا چشم ماهی:

دوربین فیش ای دوربین هایی با قابلیت خاص هستند که می توان علت نام گذاری این دوربین را شباهت آن به چشم ماهی دانست. وجه تمایز آن از دوربین های معمولی, زاویه دید بسیار گسترده ای است که این دوربین ها دارند. از این دوربین ها بیشتر برای نظارت بر محیط های وسیع استفاده می شود.

4-دوربین های اسپیددام PTZ:

دوربین اسپید دام که به نام دوربین مداربسته PTZ نیز شناخته می شود قابلیت این را دارد که در جهت های مختلف بچرخد, زوم کند و تصاویر را با کیفیت به ثبت برساند. عموما برای فضاهای بزرگ مانند خط تولید کارخانه و … استفاده می شود. دوربین اسپید دام به دلیل موتوری که در آن سوار است نسبت به سایر دوربین ها قیمت بالاتری دارد.

اجزای دوربین مداربسته تحت شبکه:

  • دوربین مداربسته IP: این دستگاه وظیفه دریافت تصاویر را برعهده دارد. دوربین مداربسته IP کار انتقال دیتا را در بستر شبکه انجام می دهد.
  • دستگاه NVR: هسته اصلی سیستم مداربسته است و پس از دریافت تصاویر, آنها را ضبط می کند یا نمایش می دهد.
  • هارد دیسک: داخل دستگاه NVR نصب شده و حافظه ذخیره سازی تصاویر را تامین می کند.
  • آداپتور: این دستگاه وظیفه تبدیل ولتاژ برق شهر به 12 ولت را عهده دار می باشد تا تغذیه دوربین ها را فراهم کند.
  • سوئیچ: از این دستگاه برای انشعابات درون شبکه استفاده می شود.
  • کابل شبکه: وظیفه ایجاد ارتباط بین دوربین ها و شبکه را بر عهده دارد.
  • کابل برق: وظیفه انتقال برق از آداپتور به دوربین را بر عهده دارد. در صورتی که دوربین ها به صورت POE در این سیستم تغذیه شوند, نیازی به برق رسانی مستقیم و کابل کشی برق نخواهد بود.
  • اتصالات شبکه: فیش ها و سوکت های مورد نیاز برای اتصال کابل ها به تجهیزات درون سیستم.

مزایا دوربین تحت شبکه

سنسورهای چندگانه: دوربین های IP توانایی کنترل محیط را به اندازه سه یا چهار دوربین عادی دارند. بنابراین شما تنها با یک دوربین IP می توانید امنیت محیط وسیعی را تامین کنید.

دسترسی پذیری از راه دور: از آنجا که این دوربین ها بر روی شبکه نصب می شوند, می توان از راه دور به آنها دسترسی پیدا کرد. با استفاده از این قابلیت کاربران می توانند ویدیوهای ضبط شده را در هر زمان و مکان تماشا کنند.

مدیریت ویدیوهای ضبط شده: از آنجا که تمام داده ها در فرمت دیجیتال ثبت می شوند, دسترسی به گزینه بازپخش (playback) آسان است. با استفاده از دوربین مداربسته تحت شبکه, فیلم ضبط شده را می توان بدون افت کیفیت تصویر زوم کرد.

منبع تغذیه: دوربین های مداربسته تحت شبکه این قابلیت را دارند که انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را از طریق کابل شبکه دریافت کنند. این قابلیت با نام POE شناخته می شود. این ویژگی باعث سهولت نصب دوربین های تحت شبکه می شود.

معایب دوربین مداربسته تحت شبکه

قیمت بالا: دوربین های IP قیمت بالاتری نسبت به دوربین های آنالوگ دارند. قیمت بالای این دوربین ها به این دلیل است که آنها ویژگی ها و قابلیت پردازش تصاویر را در خود دارند.

امنیت: دوربین های مداربسته تحت شبکه , با استفاده از شبکه و اینترنت اطلاعات را دریافت و ارسال می کنند. این دوربین ها نیز مانند هر وسیله ی متصل به اینترنت, می توانند توسط هکرها مورد حمله قرار بگیرند. رمزنگاری در تبادل اطلاعات باعث می شود که حتی اگر اطلاعات به سرقت برود, هکر نتواند از آنها استفاده کند.

فضای ذخیره سازی: به علت ذخیره ی تصاویر با کیفیت بالا توسط دوربین های تحت شبکه به فضای ذخیره سازی بیشتری نیاز است. البته با استفاده از فرمت های فشرده سازی فضای مورد نیاز برای ذخیره اطلاعات به حداقل می رسد.

نصب و راه اندازی دوربین تحت شبکه

برای نصب دوربین مداربسته IP نیاز به اطلاعات مختصری در مورد شبکه های کامپیوتری وجود دارد. همچنین مهارت هایی مانند  کابل کشی, کار با دریل, نصب داکت و… برای نصب به صورت استاندارد مورد نیاز است.

کیفیت تصویر دوربین مداربسته تحت شبکه

دوربین های تحت شبکه از کیفیت 2 یا 3 مگاپیکسل با نرخ 25 یا 30 فریم تولید می شود که برای کنترل تردد اداری بسیار مناسب است. برای یکسری از کاربری های خاص نظیر تصویربرداری از محیط های وسیع و نیاز به ثبت جزئیات حداکثری از مگاپیکسل بالاتر استفاده می شود. نرخ فریم در کیفیت های بالا مانند 8 و 12 مگاپیکسل و حتی 4k از 7 تا 15 فریم است. جزئیات تصویردر این دوربین ها بیشتر از دوربین های 2 و 3 مگاپیکسل نمایش داده می شود.

تفاوت دوربین مداربسته تحت شبکه و آنالوگ چیست؟

برخی دوربین های تحت شبکه مجهز به wifi هستند و می توانند از طریق سیستم های بی سیم مانند وای فای ارسال اطلاعات کنند. دوربین های توربو HD توسط کابل کواکسیال به دستگاه ضبط وصل می شوند در حالیکه دوربین های تحت شبکه توسط کابل شبکه به دستگاه ضبط یا سوئیچ متصل می شوند. دوربین های تحت شبکه نسبت به دوربین های آنالوگ گران تر هستند و همینطور هزینه ی نصب بالاتری دارند. دوربین های آنالوگ نصب راحت تری نسبت به دوربین های IP دارند, برای نصب دوربین های شبکه نیاز به دانش فنی داریم.

 برخی دوربین های مداربسته ای که تحت شبکه هستند پورت SD Card دارند و در مواردی که سرور قطع شود یا دستگاه ذخیره سازی دچار مشکلی شود تصاویر به وسیله این پورت به طور کامل ذخیره می گردند و هیچ اطلاعاتی در این زمینه از بین نمی رود.

ایجاد امنیت توسط دوربین های تحت شبکه راحت تر صورت می گیرد, دزدیدن و استفاده از دوربین های تحت شبکه به سختی انجام می شود زیرا هر دوربینی آدرس IP خاصی دارد. در سیستم آنالوگ دستگاه ضبط DVR  است و در سیستم مداربسته تحت شبکه دستگاه  ضبط NVR است. دوربین مداربسته تحت شبکه از سیستم پیشرفته POE به طور کامل پشتیبانی کرده و از کیفیت بالایی برخوردار است.

5/5 - (1 امتیاز)