دوربین های مداربسته متحرک و یا گردان دارای انواع مختلفی هستند. یکی از دوربین های متحرک، PTZ نام دارد. این دوربین ها دارای ویژگی چرخش به صورت عمودی و افقی هستند. همچنین دوربین های مداربسته PTZ قابلیت زوم بر روی تصاویر را نیز دارند. شکل ظاهری این دوربین مشابه دوربین های مداربسته دام است. اما عملکرد این دوربین ها با هم متفاوت است. در ادامه به مشخصات، کاربرد و قیمت دوربین PTZ می پردازیم.
دوربین های مداربسته متحرک و یا گردان دارای انواع مختلفی هستند. یکی از دوربین های متحرک، PTZ نام دارد. این دوربین ها دارای ویژگی چرخش به صورت عمودی و افقی هستند. همچنین دوربین های مداربسته PTZ قابلیت زوم بر روی تصاویر را نیز دارند. شکل ظاهری این دوربین مشابه دوربین های دام است. اما از نظر عملکرد این دو دوربین کاملا متفاوت هستند. در ادامه به مشخصات، کاربرد و قیمت دوربین PTZمی پردازیم.
کاربرد دوربین مداربسته PTZ
نام این دوربین از عبارت Pan Tite Zoom گرفته شده است. Pan به معنی چرخش 360 درجه، Tite به معنی حرکت کردن به پایین و بالا و Zoom هم به معنی قابلیت زوم کردن است. دوربین های PTZ دارای قابلیت چرخش به چپ، راست، بالا و پایین هستند. این دوربین ها دارای قابلیت زوم اپتیکال هستند. زوم اپتیکال قابلیت بزرگنمایی عکس را بدون تغییر در کیفیت عکس دارد. میزان زوم اپتیکال با حرف X نمایش داده می شود. به طور مثال اگر عدد 18X را داشته باشیم، به معنی قدرت زوم بر روی تصویر تا 18 برابر فاصله واقعی است.
این دوربین ها به دلیل قابلیت های ذکر شده در مناطق وسیع مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا در مناطقی که نیاز به دید 180 و یا 360 درجه وجود دارد از دوربین های ptz استفاده می شود. از این دوربین ها در کارخانه ها، چهارراه ها، مراکز صنعتی و … استفاده می شود. جالب است بدانید که در استادیوم ورزشی نیز از دوربین PTZ استفاده می شود.
مشخصات دوربین مداربسته PTZ
دوربین های گردان و یا PTZ دارای بدنه ای گنبدی شکل هستند. همچنین علاوه بر ظاهر گنبدی شکل دارای یک پایه برای نصب نیز هستند. این دوربین ها معمولا قابلیت دید در شب مختلفی دارند. همچنین برخی از این دوربین ها دارای برد دید در شب تا یک کیلومتر نیز هستند. این دوربین ها معمولا دارای زاویه دید افقی 360 درجه و عمودی 180 درجه هستند. لنز دوربین های PTZ از نوع متغیر و وریفوکال یا موتورایز است. تفاوت لنز های موتورایز و وریفوکال در کنترل آن ها است. تفاوت لنز وریفوکال و موتورایز در نحوه کنترل آن ها است. لنزهای موتورایز دارای قابلیت کنترل از راه دور هستند.
شرکت تیاندی دارای انواع مختلفی از دوربین های گردان با ویژگی های متفاوت است. دوربین های اسپید دام TIANDY با قابلیت های دید در شب مختلف مانند STARLIGHT، WARMLIGHT، IR، EXIR، قابلیت تشخیص چهره، پشتیبانی از استاندارد های IP67 یا IP66 و کیفیت تصاویر متفاوت در بازار ارائه شده است.
کنترل دوربین PTZ
دوربین های مداربسته PTZ دارای قابلیت کنترل از راه دور هستند. کنترل در این دوربین ها با توجه به نوع تکنولوژی آن ها توسط دستگاه های DVR و یا NVR صورت می گیرد. برای دوربین های PTZ آنالوگ از دستگاه DVR و دوربین های تحت شبکه از دستگاه NVR استفاده می شود.
نحوه تنظیم دوربین PTZ
دوربین های PTZ دارای ویژگی Preset و Sequence هستند. قابلیت Preset محلی خاص از دید دوربین را مشخص می کند تا در زمان مشخص و تعیین شده به آن سمت گردش و زوم کند. Sequence برنامه حرکت دوربین است. به طور کلی Sequence به مجموعه ای از Preset ها گفته می شود که به ترتیب با زمان مشخص اجرا می شوند. شما می توانید با انجام تنظیمات، تعداد مشخصی از preset ها را تعریف کنید. همچنین می توانید با نصب نرم افزارها بر روی موبایل و یا لپ تاپ از قابلیت کنترل از راه دور نیز برخوردار شوید.
تفاوت دوربین PTZ و اسپید دام چیست؟
دوربین های اسپید دام همان دوربین PTZ هستند و در اصل با یکدیگر تفاوتی ندارند. دوربین های PTZ به نام های مختلفی مانند دوربین های گردشی، دوربین چرخشی و یا اسپید دام شناخته می شوند.
تفاوت دوربین اسپید دام و دام
دوربین های اسپید دام و دام دارای شکل ظاهری مشابه و گنبدی شکل هستند. اما این دو نوع دوربین ها کارایی بسیار متفاوتی از یکدیگر دارند.
- دوربین های اسپید دام دارای قابلیت چرخش در جهات مختلف را دارند.
- دوربین اسپید دام دارای مقاومت بالایی در برابر گرد و غبار و رطوبت هستند. از این رو اغلب از این دوربین ها در محیط های باز استفاده می شود. در صورتی که دوربین های دام در برابر گرد و غبار و رطوبت مقاومت بالایی ندارند و اغلب در محیط های مسقف و داخلی استفاده می شوند.
- دوربین های PTZ دارای لنز متغیر هستند.
- معمولا از دوربین های PTZ در کاربری های وسیع استفاده می شود.
دوربین مینی اسپید دام چیست؟
دوربین های مینی اسپید دام نوعی از دوربین های PTZ شناخته می شوند. این دوربین ها نسبت به دیگر دوربین های اسپید دام کوچکتر هستند. علاوه بر سایز کوچکتر دارای قابلیت زوم کمتر از 8 و یا 10X هستند. دوربین مینی اسپید دام نیز دارای قابلیت زوم و چرخش در تمام جهات است. این دوربین ها به دلیل سایز کوچکتر برای کاربری های تجاری و مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایای دوربین PTZ
از مزایای دوربین های PTZ می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- قابلیت زوم اپتیکال بر روی تصاویر
- دارای زاویه دید متغیر
- دارای قابلیت کنترل از راه دور
- برخی از دوربین های PTZ دارای سیستم مجهز به آلارم و هشدار هستند.
- دارای قابلیت WDR (این قابلیت از سیاهی تصویر در نور جلوگیری می کند)
- قابلیت تعریف نقاط مهم یا همان Preset (این قابلیت باعث می شود تا دوربین در زمان های تعیین شده، نقاط مورد نظر را نمایش دهد)
- قابلیت تشخیص چهره
- برخی از دوربین های PTZ دارای قابلیت تعقیب خودکار هستند.
قابلیت تعقیب خودکار در دوربین PTZ
دوربین های اسپید دام دارای قابلیت تعقیب خودکار به گونه ای طراحی شده اند که ابتدا طبق تنظیمات انجام شده، سوژه مورد نظر شناسایی می شود. سپس در صورتی که سوژه از دید دوربین خارج شود، دوربین سوژه را دنبال کرده و طبق تنظیمات، دوربین بر روی سوژه زوم می کند. از این قابلیت می توان در مکان هایی که وسایل نقلیه تردد دارند استفاده کرد.
قیمت دوربین PTZ
دوربین های PTZ مانند سایر دوربین ها با توجه به قابلیت هایی که دارا هستند، دارای قیمت های مختلفی هستند. نوع دید در شب، برد دید در شب، کیفیت تصاویر و برند دوربین PTZ از جمله مواردی هستند که بر روی قیمت دوربین تاثیرگذار هستند.
ثبت ديدگاه