دوربین های مداربسته در انواع مختلف و با برندهای متفاوتی تولید می شوند. در برخی از پروژه ها پیش می آید که از دوربین های مداربسته در برندهای متفاوت استفاده می شود. در گذشته دوربین و دستگاه های ضبط تولید شده توسط برندهای مختلف قادر به سازگاری و برقراری ارتباط با یکدیگر نبودند. به همین دلیل کاربران مجبور به استفاده تمام سیستم مداربسته از یک برند بودند. هنگام خرید و جستجو سیستم های مداربسته ممکن است با عبارت ONVIF برخورد کرده باشید. اما استاندارد ONVIF در دوربین مداربسته چیست؟ این استاندارد با هدف ایجاد هماهنگی و سازگاری در بین برندهای مختلف سیستم مداربسته به وجود آمد. در ادامه به معرفی این استاندارد می پردازیم.

ONVIF چیست؟

ONVIF مخفف عبارت Open Network Video Interface Forum به معنای انجمن ارتباط باز ویدئو تحت شبکه است. این استاندارد یک استاندارد جهانی است. همانطور که گفته شد در گذشته سیستم های دوربین مداربسته در برندهای مختلف با یکدیگر سازگار نبودند. به طور مثال اگر شما قصد تهیه یک دوربین مداربسته جدید از یک برند را داشتید و NVR شما از برندی دیگر بود، دستگاه ضبط شما قابلیت پشتیبانی و سازگاری با آن دوربین را نداشت. اما با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، سیستم های مداربسته به پروتکل ONVIF مجهز شدند. به طوری که اگر قصد اضافه کردن دوربین و دستگاه در سیستم خود را دارید و از دوربین ها و دستگاه های ضبطی استفاده می کنید که از استاندارد ONVIF پشتیبانی می کند، این آزادی عمل را دارید که از هر یک از تجهیزات برندهای مختلف که با ONVIF سازگار هستند را انتخاب کنید.

این پروتکل از سال 2008 توسط شرکت های سونی، اکسیس و بوش تاسیس شد. پس از تاسیس، این استاندارد توسط بسیاری از تولید کنندگان سیستم های مداربسته به منظور یکپارچه سازی تجهیزات مداربسته مورد استفاده قرار گرفت.

کاربرد استاندارد ONVIF در دوربین مداربسته

  • امکان آزادی عمل در انتخاب سیستم های نظارتی و استفاده از سیستم مداربسته در انواع و برندهای مختلف
  • ایجاد استاندارد سازی در برقراری ارتباط بین تجهیزات سیستم مداربسته تحت شبکه
  • امکان استفاده تمام برندها و شرکت های تولید کننده سیستم مداربسته از استاندارد ONVIF

پروفایل های استاندارد ONVIF چیست؟

استاندارد ONVIF دارای پروفایل هایی به منظور برقراری ارتباط درست در سیستم های شبکه است. هر یک از این پروفایل ها دارای مشخصات خاصی هستند. پروتکل های ONVIF عبارتند از:

  • پروفایل S: وظیفه ارسال و دریافت تصاویر و صدا، کنترل PTZ، تغییر پارامترهای تصویر، خروجی رله و Multicast را برعهده دارد.
  • پروفایل C: این پروفایل برای ترکیب سیستم های کنترل تردد استفاده شده و وظیفه کنترل دسترسی، مدیریت هشدار و رویداد را برعهده دارد.
  • پروفایل G: این پروفایل جهت ضبط تصاویر و ذخیره سازی است. بازپخش تصاویر و صدا، جست و جو تصاویر ضبط شده، کنترل ضبط و تغییر پارامترها را برعهده دارد.
  • پروفایل Q: پروفایل Q به منظور سرعت بخشیدن در ارتباط دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
  • پروفایل A: ایجاد یکپارچگی بیشتر در سیستم های کنترل تردد
  • پروفایل T: پشتیبانی از قابلیت های تصویری مانند فرمت های فشرده سازی H264 و H265، قابلیت تشخیص حرکت و…
  • پروفایل D: در کنترل دسترسی مانند باز و بسته کردن درب ها و اتصال به خروجی رله استفاده می شود.

مزایای ONVIF

یکی از دغدغه های اصلی در سیستم های مداربسته، برقراری ارتباط بین دوربین ها با پروتکل های متفاوت است. از مهم ترین مزیت های استاندارد ONVIF در دوربین مداربسته ایجاد امکان برقراری ارتباط بین تجهیزات مختلف سیستم مداربسته از برندهای مختلف است. با استفاده از این استاندارد کاربران ملزم به تهیه محصولات خود تنها از یک برند نیستند. این استاندارد قدرت سازگاری با بیش از 5000 محصول شرکت های معتبر و معروف در سراسر دنیا را دارد. در نتیجه با استفاده از این پروتکل توسعه و نگهداری سیستم های مداربسته بسیار آسان تر می شود.

کدام برندها از استاندارد ONVIF استفاده می کنند؟

قطعا تمام برندهای تولید کننده به دنبال راحتی و جلب رضایت بیشتر کاربران خود هستند. به همین دلیل می توان گفت تمام برندهای معروف و معتبر از این استاندارد پشتیبانی می کنند. برندهای معتبری مانند تیاندی، داهوا، هایک ویژن، مکسرون، آلباترون و…. از استاندارد ONVIF پشتیبانی می کنند.

تفاوت PSIA و استاندارد ONVIF در دوربین مداربسته چیست؟

استانداردهای مختلفی برای سیستم های تحت شبکه وجود دارد. از جمله این استانداردها می توان به PSIA و ONVIF اشاره کرد. PSIA مخفف عبارت Physical Security Interoperability Alliance به معنای اتحاد همکاری تجهیزات امنیتی است. این قابلیت وظیفه Plug And Play را برعهده دارد. به عبارت دیگر دستگاه های دارای این قابلیت می توانند با متصل شدن به برق و بدون نیاز به کاری شروع به کار کنند. با استفاده از این قابلیت می توان به صورت Plug And Play همکاری بین محصولات و سیستم های امنیتی مختلف مانند دوربین مداربسته، سنسورهای امنیتی، کنترل دسترسی و تحلیل ویدئو را ایجاد کرد.

تاریخ پیدایش PSIA کمی زودتر از ONVIF است. اما ONVIF توانسته پشتیبانی قوی تری را ارائه دهد. شرکت های تولید کننده اندکی مانند هایک ویژن، pelco و سیسکو از PSIA استفاده می کنند. به طور کلی برندهایی که از این قابلیت استفاده می کنند کمتر از 50 شرکت هستند. اما استاندارد ONVIF در میان اغلب تولید کنندگان دارای محبوبیت بسیاری است و بیش از 500 برند از این قابلیت پشتیبانی می کنند.

علت کار نکردن استاندارد ONVIF در دوربین مداربسته

اغلب سیستم های مداربسته امروزی قابلیت سازگاری با ONVIF را دارند. اما ممکن است در هنگام نصب و راه اندازی با مشکلاتی مانند پیدا نکردن دوربین های داخل شبکه توسط NVR و یا عدم فعال بودن قابلیت تشخیص حرکت مواج مواجه شوید. در این حالت به دنبال علت و راه حل آن هستید. برای رفع این مشکلات به نکات زیر توجه کنید.

  • ابتدا از پشتیبانی استاندارد ONVIF توسط محصول مورد نظر اطمینان حاصل کنید. ممکن است محصول شما نشان ONVIF را داشته باشد اما از این پروتکل پشتیبانی نکند. برای اطمینان از این موضوع می توانید با یک جستجو ساده لیستی از تولید کنندگانی که از ONVIF پشتیبانی می کنند را به دست آورید.
  • توجه داشته باشید که علاوه بر سازگاری محصولات با استاندارد ONVIF، محصولات باید با یکی از پروفایل های ONVIF نیز سازگاری داشته باشند. برخی از محصولات ممکن است از ONVIF پشتیبانی کرده ولی با پروفایل های ONVIF سازگاری نداشته باشند.
4.8/5 - (5 امتیاز)