دوربین های مداربسته دارای قابلیت زوم و بزرگنمایی تصاویر هستند. زوم دوربین ها به کاربران امکان این را می دهد تا فاصله کانونی را تغییر داده و جزئیات بیشتری از تصاویر را مشاهده کنند. به طور کلی زوم در سیستم مداربسته به دو نوع دیجیتال و اپتیکال تقسیم می شود. دوربین های مداربسته با زوم اپتیکال دارای کیفیت تصاویر واقعی و بهتری نسبت به زوم دیجیتال هستند. در ادامه قصد داریم تا به تنظیم زوم دوربین مداربسته بپردازیم.

در این مقاله می خوانید:

  • تنظیم لنز دوربین مدار بسته
  • تنظیم فوکوس دوربین مداربسته
  • تنظیم زوم دوربین مداربسته با لنز ثابت
  • تنظیم شاتر دوربین مداربسته
  • تفاوت زوم دیجیتال و زوم اپتیکال

تنظیم لنز دوربین مدار بسته

زوم تصاویر در دوربین مداربسته با تغییر فاصله کانونی لنز انجام می شود. لنزها به دو صورت ثابت و متغیر هستند. فاصله کانونی در لنزهای ثابت غیر قابل تغییر هستند. اما امکان تغییر فاصله کانونی در لنزهای متغیر وجود دارد. لنزهای متغیر نیز به دو نوع دستی و موتورایز تقسیم می شوند. عدسی دوربین های وریفوکال دستی به صورت دستی تنظیم می شود. اما لنزهای متغیر موتورایز دارای یک موتور هستند که فاصله کانونی به وسیله آن انجام می شود.

برای تنظیم زوم دوربین مداربسته ابتدا جهت تصویر دوربین را به درستی تنظیم کنید. برخی از دوربین های مداربسته قابلیت چرخش دارند. با چرخاندن آن ها می توانید جهت صحیح در تصاویر را تنظیم کنید. دوربین مداربسته وریفوکال (لنز متغیر) دارای دو پیچ لنز و فوکوس است. با استفاده از پیچ گوشتی و این پیچ ها می توان زوم دوربین مدار بسته را تنظیم کرد. این پیچ در دوربین های بولت معمولا در قسمت پایینی و یا بالایی دوربین وجود دارد. این پیچ ها در برخی دیگر از دوربین ها در درون دوربین قرار دارند. برای تنظیم زوم در این دوربین ها باید قاب روی دوربین را باز کنید.

تنظیم فوکوس دوربین مداربسته

همانطور که گفته شد دوربین های مداربسته ای که قابلیت زوم به صورت دستی را دارند، دارای پیچ زوم و فوکوس هستند. با چرخاندن این پیچ می توانید عملیات بزرگنمایی تصاویر را انجام دهید. می توانید همزمان با تماشای تصاویر، زوم را چرخانده تا تصویر مورد نظر را بزرگ تر و یا کوچکتر کنید. زمانی که زوم و بزرگنمایی تصویر را تغییر می دهید، فوکوس نیز تغییر می کند. با تغییر فوکوس وضوح تصویر نیز تغییر کرده و تصویر تار می شود. پس از اینکه زوم دوربین را تنظیم کردید باید فوکوس دوربین را نیز تنظیم کنید. پیچ دیگری نیز برای تنظیم فوکوس در قسمت پایین دوربین است. با چرخاندن این پیچ می توانید فوکوس دوربین را تنظیم کنید. با تنظیم این دو پیچ می توان تصاویر را با بزرگنمایی و وضوح مورد نظر مشاهده کرد.

هنگام تنظیم زوم و فوکوس توجه داشته باشید که چرخاندن بیش از حد پیچ فوکوس ممکن است باعث از دست رفتن عکس شود. توجه داشته باشید هنگام تنظیم فوکوس و زوم آن ها را با فشار زیاد نچرخانید تا از شکستن آن ها جلوگیری کنید. توصیه می کنیم ابتدا فوکوس دوربین را تنظیم کنید، سپس زوم را کمی تغییر داده و فوکس را مجدد به صورت دقیق تنظیم کنید. این کار را تا انجام تنظیمات دقیق تکرار کنید. توجه داشته باشید در انتها پیچ ها را محکم کرده تا زوم و فوکوس تصویر تغییر نکند.

هنگام تنظیم زوم دوربین مداربسته و فوکوس به صورت همزمان تصویر دوربین مدار بسته را مشاهده کنید تا بتوانید به راحتی تنظیمات را انجام دهید.

تنظیم زوم دوربین مداربسته با لنز ثابت

در دوربین های مداربسته با لنز ثابت امکان تنظیم زوم اپتیکال و فوکوس وجود ندارد. فاصله بین لنز و سنسور تصویر در این دوربین ها در کارخانه تنظیم شده است و امکان تغییر آن وجود ندارد. هنگام نصب این دوربین ها باید به موقعیت لنز و زاویه دید دوربین توجه داشته باشید. در برخی از مواقع ممکن است لنز و سنسور تصویر با مشکل مواجه شوند و به درستی کار نکنند. در پی این مشکل نیز ممکن است تصاویر دوربین تار شوند. برای رفع این مشکل می توانید لنز ثابت دوربین را در جهت عقربه های ساعت تا رسیدن به فوکوس مناسب و تصاویر واضح بچرخانید. البته امکان وجود این مشکل بسیار کم است.

تنظیم شاتر دوربین مداربسته

تصاویر دوربین مداربسته به وسیله نور تشکیل می شوند. دیافراگم، وظیفه عبور نور مورد نیاز به لنز را دارد. در نور کم دیافراگم بزرگ و در نور زیاد، کوچک می شود. دریچه ای که برای عبور نور باز می شود را شاتر می گویند. همچنین به مدت زمانی که سنسور در معرض نور است تا تصاویر تشکیل شوند، سرعت شاتر می گویند. حال تنظیم شاتر دوربین مداربسته چگونه است؟ شاتر در دوربین مدار بسته به دو روش دستی و اتوماتیک تنظیم می شود. اغلب شاتر در دوربین های مداربسته بر روی اتوماتیک قرار دارد. در این صورت سرعت شاتر بر اساس شرایط نوری محیط تغییر پیدا می کند. سرعت شاتر در شرایط نوری زیاد، افزایش و در شرایط نوری کم، کاهش پیدا می کند.

به ندرت ممکن است نیاز به تنظیم شاتر دوربین مداربسته به صورت دستی وجود داشته باشد. تنها در صورتی که مشکلی در تصاویر وجود داشته باشد می توان سرعت شاتر را به صورت دستی تنظیم کرد.

تفاوت زوم دیجیتال و زوم اپتیکال

در قسمت های قبل تنظیم زوم دوربین مداربسته را بررسی کردیم. حال تفاوت زوم دیجیتال و اپتیکال چیست؟ تفاوت اصلی زوم دیجیتال و اپتیکال در این است که زوم اپتیکال برای بزرگنمایی تصاویر از تغییر در فاصله کانونی استفاده می کند. اما در بزرگنمایی به روش زوم دیجیتال، فاصله کانونی تغییری نمی کند. در این روش تصویر تنها به صورت نرم افزاری بزرگ می شود. در زوم دیجیتال به پیکسل های تصویر، پیکسل اضافه شده و تصاویر به صورت غیر واقعی بزرگ می شوند. کیفیت تصاویر زوم اپتیکال بسیار بیشتر از تصاویر در زوم دیجیتال است.

معمولا از زوم دیجیتال در تصاویر ذخیره شده استفاده می شود، زیرا امکان استفاده از زوم اپتیکال در تصاویر از قبل ذخیره شده وجود ندارد. اما زوم اپتیکال در تصاویر زنده مورد استفاده قرار می گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله تفاوت زوم اپتیکال و دیجیتال چیست مراجعه کنید.

4.7/5 - (4 امتیاز)