هر یک از سیم‎‌ها در دوربین مداربسته دارای کاربرد خاصی هستند. آشنایی با رنگ سیم‌های دوربین مدار بسته یکی از نکات مهم در سیم‌کشی صحیح و اصولی است. همچنین آشنایی با رنگ و کاربرد هر یک از سیم‌ها باعث می‌شود تا هنگام وقوع مشکل در سیستم مداربسته راحت‌تر بتوانید علت آن را تشخیص دهید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

رنگ بندی رنگ سیم‌های دوربین مدار بسته

رنگ بندی رنگ سیم‌های دوربین مدار بسته بر اساس نوع کابل متفاوت است. به طور کلی در سیستم مداربسته دو کابل برق و دیتا مورد استفاده قرار می‌گیرد. کابل‌های دیتا نیز دارای انواع مختلفی هستند. ممکن است رنگ سیم‌ها با توجه به برند و سازنده کابل متفاوت باشد. با این حال اغلب سازندگان از کدهای رنگی زیر استفاده می‌کنند.

  • رنگ سیم‌های برق: سیم‌های برق وظیفه تامین انرژی مورد نیاز دوربین مداربسته را بر عهده دارند. کابل‌های برق اغلب به رنگ قرمز تک رنگ و مشکی تک رنگ هستند. رنگ قرمز و مشکی برای مثبت منفی دوربین مدار بسته است. سیم رنگ قرمز برای مثبت و سیم رنگ مشکی برای منفی استفاده می‌شود.
  • رنگ سیم ویدئویی: سیم‌های ویدئویی در دوربین مدار بسته برای ارسال تصاویر دوربین استفاده می‌شوند. معمولا رنگ کابل ویدئو دوربین به رنگ زرد است. سیم‌های خروجی دوربین مدار بسته معمولا سوکت شده هستند. بنابراین شما ممکن است سیم را با رنگ سفید یا مشکی که بر روی آن اطلاعاتی مانند نوع سیم و پورت درج شده را مشاهده کنید.
  • رنگ سیم صوتی: برخی از دوربین‌های مداربسته دارای قابلیت ضبط صدا هستند. این نوع دوربین‌ها از کابل صوتی برای دریافت و انتقال صدا استفاده می‌کنند. رنگ این سیم‌ها معمولا سفید و آبی است. سیم سفید برای کانال صوتی چپ و رنگ آبی برای کانال صوتی سمت راست استفاده می‌شود.
  • رنگ سیم‌های دوربین مدار بسته مخصوص فرمان: این سیم‌ها را با نام سیم داده نیز می‌شناسند. این سیم در برخی از دوربین‌های مداربسته مانند دوربین اسپید دام که نیاز به انتقال داده وجود دارد، استفاده می‌شود. این سیم‌ها دارای رنگ سبز یا خاکستری هستند.

رنگ‌بندی کابل دوربین IP

دوربین‌های مداربسته IP از کابل شبکه برای انتقال تصاویر استفاده می‌کنند. آشنایی با رنگ‌های کابل شبکه در سوکت زدن کابل بسیار مهم است. کابل‌های شبکه استاندارد مانند Cat6، Cat6a، Cat5e و Cat7 دارای کد رنگی واحد برای چهار جفت سیم پیچ‌خورده هستند. جفت 1 و 2 مربوط به انتقال داده و جفت 3 و 4 مربوط به دریافت داده است. رنگ بندی کابل دوربین IP به شکل زیر است.

  • جفت 1: سفید با خطوط آبی یا آبی تک رنگ
  • جفت 2: آبی با خطوط سفید یا آبی تک رنگ
  • جفت 3: سفید با خطوط نارنجی یا نارنجی تک رنگ
  • جفت 4: نارنجی با نوارهای نارنجی یا نارنجی تک رنگ
  • جفت 5: سفید با راه راه سبز یا سبز تک رنگ
  • جفت 6: سبز با نوارهای سفید یا سبز تک رنگ
  • جفت 7: سفید با راه راه قهوه‌ای یا قهوه‌ای تک رنگ
  • جفت 8: قهوه‌ای با راه راه سفید یا قهوه‌ای تک رنگ

سیم‌های خروجی دوربین مدار بسته

سیم‌های خروجی دوربین مدار بسته برای اتصال به اجزای مختلف سیستم هستند. در ادامه تعدادی از پرکاربردترین سیم‌های خروجی دوربین مداربسته را معرفی می‌کنیم.

  • سیم منبع تغذیه: سیم منبع تغذیه دارای دو قسمت مثبت و منفی است. سیم مثبت وظیفه ارسال جریان الکتریکی به دوربین را بر عهده دارد. سیم منفی وظیفه کامل کردن مدار را برعهده دارد.
  • سیم خروجی ویدئو: دوربین‌های مداربسته آنالوگ با استفاده از فیش BNC و کابل کواکسیال به خروجی تصویر متصل می‌شوند. در سیستم تحت شبکه، دوربین به وسیله کابل شبکه به پورت شبکه متصل می‌شود تا تصاویر را منتقل کند.
  • سیم خروجی صدا: اگر دوربین شما قادر به ضبط صدا نیز باشد، باید از سیم خروجی صدا نیز استفاده کنید.
  • سیم خروجی کنترل (دوربین‌های اسپیددام): دوربین‌های گردان مانند اسپید دام دارای سیم‌هایی برای انتقال سیگنال‌های کنترلی هستند. سیگنال‌های کنترلی مانند زوم، چرخش دوربین، فوکوس و… توسط این سیم‌ها منتقل می‌شوند.
  • سیم خروجی آلارم: سیم خروجی آلارم در برخی از دوربین‌های مدار بسته وجود دارد. سیم آلارم برای متصل کردن دستگاه‌هایی مانند زنگ هشدار در تشخیص رویدادهای خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • سیم خروجی شبکه: این خروجی در دوربین‌های مداربسته تحت شبکه وجود دارد. اطلاعات دوربین مداربسته توسط این سیم و به وسیله شبکه منتقل می‌شود. برخی از دوربین‌های IP دارای پورت BNC نیز هستند.

سیم کشی داخل دوربین مدار بسته

سیم کشی داخل دوربین مدار بسته در دوربین‌های مختلف متفاوت است. در واقع سیم کشی داخلی به نوع و مدل دوربین بستگی دارد. برای اطلاع از سیم کشی داخل دوربین مدار بسته با اجزای داخلی آن‌ها آشنا شوید. در ادامه اجزای داخلی دوربین‌ها را معرفی می‌کنیم.

  1. حسگر تصویر: دوربین‌های مداربسته دارای دو نوع حسگر تصویر CCD یا CMOS هستند. این سنسور یا حسگرها وظیفه ثبت اطلاعات تصویر را بر عهده دارند.
  2. لنز: لنز در دوربین مدار بسته به دو نوع ثابت و متغیر تقسیم می‌شود. لنزهای ثابت دارای فاصله کانونی ثابت و لنزهای متغیر دارای قابلیت زوم و فوکوس هستند.
  3. پردازشگر: مدار پردازشگر وظیفه پردازش سیگنال‌های تصویر را بر عهده دارد. برخی از تنظیمات تصویر مانند تصحیح رنگ و کنترل نوردهی توسط این پردازشگر انجام می‌شود.
  4. رمز گذار: رمزگذار ویدئو در دوربین‌های مداربسته با تکنولوژی IP وجود دارد.
  5. LEDهای مادون قرمز: دوربین‌های مداربسته دید در شب برای ثبت تصاویر در تاریکی یا نور کم از LEDهای مادون قرمز استفاده می‌کنند.
  6. اجزای صوتی: برخی از دوربین‌های مداربسته که قابلیت ضبط صدا را دارند، دارای اجزای صوتی هستند. وظیفه این اجزا ضبط و پردازش سیگنال‌های صوتی است.
  7. اجزای مربوط به برق: دوربین‌های مداربسته دارای سیم کشی داخلی برای اتصال به منبع برق هستند.
  8. ورودی و خروجی آلارم: برخی از دوربین‌های مدار بسته دارای قابلیت اتصال به آلارم یا زنگ هشدار هستند.
  9. رابط شبکه: رابط شبکه در دوربین‌های مداربسته IP وجود دارد. این رابط برای اتصال به شبکه است.
  10. مکانیسم PTZ: این مکانیسم در دوربین‌های مدار بسته گردان برای کنترل عملکردهایی مانند گردش به جهات مختلف، زوم و… است.

انواع کابل دوربین مداربسته

همانطور که گفتیم آشنایی با رنگ سیم‌های دوربین مدار بسته در کابل کشی دوربین دارای اهمیت بسیاری است. یکی دیگر از نکات مهم در کابل کشی، آشنایی با انواع کابل دوربین مداربسته است. دوربین‌های مداربسته از انواع کابل‌ها برای انتقال تصاویر، صدا و برق استفاده می‌کنند. در ادامه به صورت مختصر انواع کابل در سیستم مداربسته را معرفی می‌کنیم.

  • کابل برق: این کابل برای تامین انرژی مورد نیاز دوربین مداربسته مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیم برق به دوربین مداربسته و منبع تغذیه متصل می‌شود.
  • کابل کواکسیال: کابل کواکسیال یک کابل تصویر است. در سیستم مدار بسته آنالوگ از کابل کواکسیال برای انتقال تصاویر دوربین استفاده می‌شود. برخی کابل‌های کواکسیال از نوع ترکیبی هستند. این کابل‌ها قادر به انتقال برق مورد نیاز دوربین نیز هستند.
  • کابل شبکه: این کابل برای انتقال تصاویر دوربین مداربسته IP استفاده می‌شود. برخی از کابل‌های شبکه دارای قابلیت POE هستند. این کابل‌ها علاوه بر سیگنال‌های تصویر قادر به انتقال برق نیز هستند.
  • فیبر نوری: فیبر نوری یکی از کابل‌های مورد استفاده در سیستم مداربسته شبکه است. از فیبر نوری در فاصله‌های طولانی استفاده می‌شود. حجم اطلاعات قابل انتقال، سرعت انتقال و کیفیت در این نوع کابل بالا است.
امتیاز شما به این مطلب چند است؟ 🙂