برخی از دوربینهای مداربسته ممکن است در اثر عواملی مانند وزش باد، دچار تکان و حرکت شوند. لرزش و تکان خوردن دوربین مداربسته یکی از چالشهایی است که باعث افت کیفیت تصویر دوربین مداربسته میشود. لرزشگیر دوربین مداربسته از فناوریهایی است که برای جلوگیری از افت کیفیت تصویر بر اثر حرکت دوربین مداربسته استفاده میشود. از انواع لرزش گیر سیستم مدار بسته میتوان به لرزشگیر الکترونیکی EIS و اپتیکال OIS اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی قابلیت لرزش گیر دوربین مداربسته بپردازیم.
در این مقاله میخوانید:
انواع لرزشگیر دوربین مدار بسته
انواع لرزشگیر دوربین مداربسته به دو دسته لرزشگیر الکترونیکی و لرزشگیر اپتیکال تقسیم میشوند. نحوه عملکرد این دو نوع لرزشگیر با یکدیگر متفاوت است. در ادامه هر یک از این لرزشگیرها را به صورت جداگانه بررسی میکنیم.
- لرزشگیر الکترونیکی (EIS): لرزشگیر الکترونیکی یا EIS که مخفف عبارت Electronic Image Stabilization به معنای تثبیت کننده الکترونیکی تصاویر است. این لرزشگیر به صورت نرمافزاری کار میکند. لرزشگیر الکترونیکی با استفاده از الگوریتمهای مختلف، قادر به تشخیص پیکسلهای تصویر است. لرزشگیر EIS با استفاده از این الگوریتمها، حرکت دوربین را تشخیص میدهد. سپس تصاویر پس از ثبت، توسط پردازنده آنالیز و اصلاح میشوند. پردازش و اصلاح تصویر در این شرایط باعث کاهش اثرات لرزش و ثبت تصاویر با کیفیتتر میشوند.
- لرزشگیر اپتیکال (OIS): لرزشگیر اپتیکال با مخفف OIS نمایش داده میشود. OIS مخفف عبارت Optical Image Stabilization به معنای تثبیت کننده اپتیکال تصویر است. این لرزشگیر به صورت مکانیکی و با استفاده از اجزای داخل دوربین مداربسته باعث جلوگیری از اثر لرزش بر روی تصویر میشود. حسگرهای لرزشگیر اپتیکال، لرزش یا حرکت دوربین را تشخیص میدهند. سپس لنز یا سنسور تصویر به صورت اتوماتیک، تغییر جهت میدهد. در نتیجه تصویر نهایی بدون لرزش و تاری نمایش داده میشود.
مقایسه دو لرزشگیر دوربین مداربسته EIS و OIS
در قسمت قبل دو لرزشگیر الکترونیکی و اپتیکال در دوربین مداربسته را معرفی و بررسی کردیم. در این قسمت قصد داریم به بررسی تفاوت و مقایسه دو لرزشگیر دوربین مداربسته EIS و OIS بپردازیم.
- نوع عملکرد: این دو لرزشگیر در نوع عملکرد با یکدیگر متفاوت هستند. عملکرد لرزشگیر الکترونیکی EIS به صورت نرمافزاری و لرزشگیر اپتیکال OIS به صورت مکانیکی است.
- پیچیدگی: لرزشگیر EIS به دلیل عدم نیاز به سخت افزار فیزیکی از پیچیدگی کمتری برخوردار است. در لرزشگیر OIS از قطعات مکانیکی استفاده شده است.
- کیفیت تصویر نهایی: تصویر نهایی در هر دو لرزشگیر دوربین مداربسته دارای کیفیت خوبی است. اما تصویر نهایی در لرزشگیر IOS دارای کیفیت بالاتری است.
- نوع دوربینهای مداربسته: لرزشگیر دوربین مداربسته EIS را میتوان در انواع دوربین مداربسته پیادهسازی کرد. لرزشگیر OIS معمولا در دوربینهای حرفهای و پیشرفتهتر استفاده میشود.
- قیمت: لرزشگیر EIS دارای قیمت اقتصادی و ارزانتری در مقایسه با لرزشگیر OIS است. توصیه میکنیم در پروژههای حساس و حرفهای از لرزشگیر OIS استفاده کنید.
کاربرد لرزشگیر دوربین مدار بسته
تکان خوردن و حرکت دوربین مداربسته، باعث افت کیفیت تصویر دوربین مدار بسته میشود. از کاربرد لرزشگیر در سیستم مداربسته میتوان به دوربینهای مداربستهای که در معرض عواملی مانند حرکت و تکان خوردن قرار دارند، اشاره کرد. برای معرفی کاربرد لرزشگیر دوربین مداربسته با ما همراه باشید.
- دوربینهای نصب شده در وسایل متحرک: برخی از دوربینهای مداربسته بر روی وسایل متحرک مانند ماشین پلیس، قطار، اتوبوس و… نصب میشوند. این پروژهها دارای لرزش و تکان به صورت دائمی هستند. استفاده از لرزشگیر در این دوربینها باعث جلوگیری از تار شدن و افت کیفیت تصویر در اثر لرزش میشود.
- پروژههای شهری و ترافیکی: در پروژههای راهنمایی و رانندگی، دوربینهای مداربسته بر روی پایههای فلزی در خیابانها و جادهها نصب شدهاند. این دوربینها در معرض باد و یا تکان خوردن بر اثر حرکت خودروها قرار دارند. یکی از کاربردهای لرزشگیر دوربین مداربسته در این پروژهها است. لرزشگیر در این پروژهها باعث ثبت تصاویر با کیفیت بالاتر، تشخیص پلاک خودروها و… میشود.
- دوربینهای نصب شده روی دکل و پل: دوربینهایی که در ارتفاع بالا مانند دکلها، پل و یا برجها نصب میشوند در معرض لرزش توسط باد و ارتعاشات هستند. همچنین در محیطهای صنعتی مانند نیروگاهها و کارخانهها ممکن است دوربین بر روی تجهیزات متحرک نصب شود. با استفاده از لرزشگیر دوربین مداربسته در این شرایط، اثرات باد بر روی تصویر کاهش پیدا میکند.
مزایا و معایب لرزشگیرهای دوربین مداربسته
استفاده از لرزشگیر در دوربین مدار بسته دارای مزایای بسیاری است. به طور کلی از مزایای لرزشگیر در سیستم مداربسته میتوان به کاهش و از بین رفتن تاری تصویر، افزایش کیفیت تصویر، عملکرد بهتر در تشخیص چهره، پلاک خوانی و… اشاره کرد. در ادامه قصد داریم تا مزایا و معایب هر یک از لرزشگیرهای EIS و OIS را بررسی کنیم.
1- مزایای لرزشگیر EIS
- بدون قطعات مکانیکی
- مصرف انرژی کمتر
- قیمت مناسب و اقتصادی
- قابل پیادهسازی در انواع سیستمهای مداربسته
2- معایب لرزشگیر EIS
- کاهش بسیار جزئی در کیفیت تصویر
- عملکرد ضعیفتر در مقایسه با لرزشگیر OIS
1- مزایای لرزشگیر OIS
- کیفیت تصویر بالا
- مناسب برای لرزشهای شدید
- عملکرد خوب در زوم بالا و دوربینهای PTZ
- عملکرد بالا در نور کم
2- معایب لرزشگیر OIS
- مصرف انرژی بالا
- حساسیت به ضربه یا خرابی مکانیکی به دلیل وجود قطعات مکانیکی
- نیاز به فضای بیشتر برای طراحی
لرزشگیر ترکیبی دوربین مدار بسته چیست؟
برخی از دوربینهای مداربسته از لرزشگیر ترکیبی استفاده میکنند. این لرزشگیر، ترکیبی از هر دو سیستم EIS و OIS است. عملکرد این تکنولوژی به گونهای است که بهترین ویژگیهای هر دو سیستم را با هم ترکیب میکند. همچنین نقاط ضعف هر لرزشگیر را نیز کاهش و برطرف میکند. لرزشگیر ترکیبی در دوربین مدار بسته باعث میشود تا تصویری پایدار، بدون نویز و بدون افت کیفیت ارائه داده شود. از مزایای این نوع لرزشگیر دوربین مداربسته میتوان به تثبیت و عملکرد بالا در شرایط سخت، حفظ کیفیت تصویر، کاهش نویز حرکتی و… اشاره کرد. از لرزشگیر ترکیبی در دوربینهای پیشرفته و حرفهای استفاده میشود. توجه داشته باشید که به دلیل استفاده از دو تکنولوژی EIS و OIS قیمت دوربینهایی که از این نوع لرزشگیر استفاده میکنند، بالاتر است.
مطالب پیشنهادی مخاطبین
ثبت ديدگاه