حتما در زمان انتخاب و تحقیق درباره دوربین های مداربسته با واژه هایی مانند WDR، BLC، HLC و… برخورد کرده اید. انواع دوربین مداربسته دارای تکنولوژی و قابلیت های بسیاری هستند. در این مقاله قصد داریم تا درباره تکنولوژی WDR صحبت کنیم. حال این سوال پیش می آید که تکنولوژی WDR چیست؟ کاربرد WDR چه کمکی به تصویر می کند و تفاوت آن با تکنولوژی DWDR چیست؟ در برخی از محیط ها ممکن است اختلاف سطح نور در یک محیط وجود داشته باشد. به عبارت دیگر زمانی که سوژه مورد نظر در محیط کم نور در کنار یک فضای بسیار روشن قرار می گیرد، دوربین های معمولی تصویر واضحی را ثبت نمی کنند. در این شرایط می توان از تکنولوژی WDR استفاده کرد. با ما همراه باشید.
تکنولوژی WDR چیست؟
زمانی که یک منبع نور قوی همانند خورشید در یک فضا با نور کم بتابد، اختلاف سطح نور در محیط ایجاد می شود. این منبع نور قوی باعث بسته شدن دیافراگم دوربین مداربسته می شود. در این شرایط بخش های کم نور تصویر کاملا تاریک نمایش داده می شوند. برای حل این مشکل در دوربین مداربسته از دو تکنولوژی WDR و BLC استفاده می شود. WDR مخفف عبارت Wide Dynamic Range به معنای بازه ی دینامیکی بالا است. توانایی دوربین در دریافت تصاویر در اختلاف نور بین روشن ترین و تاریک ترین بخش تصویر را بازه ی دینامیکی می نامند. هر چه میزان این دامنه بالاتر باشد به معنای توانایی بیشتر دوربین برای مشاهده تصاویر در اختلاف نور محیطی است.
به عبارت دیگر WDR به منظور جبران مشکلات تصویر در اختلاف نور بالا است. اغلب دوربین های مداربسته دارای 50db بازه دینامیکی هستند در صورتی که این بازه در چشم انسان حدود 100db است.
در دیتاشیت و کاتالوگ دوربین ها عبارت True WDR نشان دهنده قابلیت WDR در دوربین مداربسته است.
کاربرد تکنولوژی WDR چیست؟
برای درک بهتر کاربرد دوربین های دارای تکنولوژی WDR از یک مثال استفاده می کنیم. اگر دوربین مداربسته را به سمت پنجره و یا درب نصب کنیم، مناطق پر نور و کم نور را در تصویر مشاهده می کنید. در تصویر زیر دو نمونه از دوربین دارای قابلیت WDR و دوربین معمولی را می بینید. اگر در این شرایط از دوربین معمولی استفاده کنید، قسمتی از تصویر بسیار روشن و قسمت دیگر بسیار تاریک ثبت خواهد شد. این اختلاف نور مانع از مشاهده جزئیات تصویر می شود. اما اگر از دوربین های مداربسته دارای تکنولوژی WDR استفاده کنید، این تکنولوژی باعث ایجاد تعادل و یکنواختی نور در سطح تصویر می شود.
کاربرد WDR چه کمکی به تصویر می کند؟
دوربین های دارای تکنولوژی WDR دارای دو CCD هستند. یک CCD سرعت بالا و یک CCD سرعت پایین است. ابتدا CCD با سرعت پایین و نوردهی برای مدت زیاد و سپس CCD با سرعت بالا و نوردهی برای مدت کوتاه، تصویر را پیمایش می کنند. با این کار در میزان روشنایی تصویر تعادل ایجاد می شود. به عبارت دیگر در قسمت های پر نور سرعت شاتر بالاتر و در قسمت های کم نور سرعت شاتر پایین تر است تا بتواند جزئیات این مناطق را به خوبی ثبت کند. سپس دو تصویر به دست آمده با یکدیگر ترکیب می شوند تا تصویر نهایی به دست آید. تصویر نهایی دارای روشنایی یکنواخت در قسمت های مختلف است.
تکنولوژی DWDR
برخی از دوربین های مداربسته دارای تکنولوژی DWDR هستند. شکل دیجیتالی تکنولوژی WDR را DWDR می نامند. DWDR مخفف عبارت Digital Wide Dynamic Range به معنای بازه ی دینامیکی بالا به صورت دیجیتال است. در این تکنولوژی به جای چیپ های تصویر سرعت شاتر بالا و پایین، از نرم افزار استفاده می شود. به عبارت دیگر تصاویر به صورت نرم افزاری پردازش می شوند. تکنولوژی DWDR به شکل دیجیتال قسمت های پرنور تصویر را کم نور و قسمت های کم نور را پر نورتر می کند.
تفاوت WDR و DWDR چیست؟
در قسمت بالا هر دو تکنولوژی DWDR و WDR را مورد بررسی قرار دادیم. قابلیت WDR در دوربین مداربسته از ترکیب سرعت های بالا و پایین شاتر برای بهبود تصویر استفاده می کند. قابلیت DWDR به صورت دیجیتال و با استفاده از نرم افزار به بهبود تصاویر می پردازد. ممکن است تصور کنید استفاده از دوربین های DWDR به دلیل عملکرد دیجیتالی و نرم افزاری بهتر از دوربین های WDR است. اما باید بگوییم این باور درست نیست. در WDR دو تصویر با میزان نور متفاوت ثبت می گردد و در نهایت با ترکیب این دو تصویر تصویر نهایی با کیفیت مطلوب قابل مشاهده است. اما در DWDR یک تصویر ثبت می شود و به صورت نرم افزاری و دیجیتالی بهبود پیدا می کند. تصاویر در دوربین های WDR بسیار با کیفیت تر از DWDR هستند.
البته قابل ذکر است که با این حال تصاویر در دوربین های DWDR با کیفیت تر از تصاویر دوربین های مداربسته معمولی هستند. همچنین دوربین های DWDR دارای قیمت کم تری در مقایسه با دوربین های WDR هستند.
BLC چیست؟
BLC نیز یکی دیگر از قابلیت های تنظیم نور و بهبود کیفیت در تصاویر دوربین مداربسته است. تکنولوژی BLC مخفف عبارت Backlight Compensation به معنای جبران نور پس زمینه است. این تکنولوژی به وسیله پردازنده های سیگنال دیجیتالی نور تصویر را بهبود می بخشد. پردازنده های سیگنال دیجیتال میزان روشنایی در تصویر را به صورت بخش به بخش تنظیم می کنند. تکنولوژی BLC در محیط های دارای اختلاف نوری بالا دارای محدودیت هستند. این تکنولوژی با استفاده از باز کردن بیشتر دیافراگم و اشباع کردن بخش های پر نور باعث دیده شدن قسمت های کم نور می شود.
HLC چیست؟
HLC مخفف عبارت High Light Compensation به معنای جبران نور زیاد است. این تکنولوژی منجر به کاهش نور در مناطق پر نور در تصویر می شود. زمانی که نور به صورت مستقیم به دوربین می تابد باعث کور شدن دوربین مداربسته می شود. به طور مثال در خیابان ها هنگامی که ماشین ها با چراغ روشن عبور می کنند، ممکن است نور چراغ ماشین ها به صورت مستقیم به دوربین بتابد. در این صورت دوربین های معمولی قادر به ثبت تصاویر واضح و با کیفیت نیستند. قابلیت HLC در دوربین مداربسته دارای سنسورهایی است که این نور را تشخیص می دهد. پس از تشخیص نور، سنسورها اقدام به کاهش آن ها می کنند. این امر باعث اصلاح کیفیت در تصویر دوربین مداربسته در شرلیط نوری بالا می شود.
ثبت ديدگاه