به طور کلی دوربین های مداربسته دارای دو نوع سنسور تصویر هستند. سنسور CCD و CMOS دو حسگر تصویر در سیستم های مداربسته هستند. این دو سنسور دارای تفاوت هایی با یکدیگر هستند. حسگر تصویر در دوربین مدار بسته بر روی کیفیت تصاویر تاثیر گذار است. سنسورهای تصویر بر اساس حساسیت به نور، نویز، کیفیت تصویر و… با یکدیگر مقایسه می شوند. در ادامه به مقایسه و تفاوت حسگر CCD و CMOS می پردازیم.
در این مقاله می خوانید:
- سنسور تصویر چیست؟
- سنسور CCD چیست؟
- حسگر تصویر CMOS
- تفاوت حسگر CCD و CMOS از نظر مصرف برق و نرخ فریم
- تفاوت کیفیت تصویر حسگر CCD و CMOS
- تفاوت حسگر CCD و CMOS در حساسیت به نور و نویز
- تفاوت دوربین های دیجیتالی cmos و ccd چیست؟ کدام بهتر است؟
- حسگرهای دوربین مداربسته چگونه کار می کنند؟
سنسور تصویر چیست؟
تصاویر توسط نوری که به لنز دوربین برخورد می کنند تشکیل می شوند. سنسورها قطعه های الکترونیکی هستند. این قطعات نیمه هادی و دارای حساسیت در مقابل نور هستند. سنسور تصویر، نور را دریافت کرده و به سیگنال الکترونیکی تبدیل می کند. توجه داشته باشید که حسگر تصویر تنها به نور حساس است و در مقابل رنگ حساسیتی ندارد. در نتیجه سنسورها تصاویر را به صورت سیاه و سفید ثبت می کنند. برای ثبت تصاویر رنگی از تعدادی فیلتر بر روی چیپ تصویر استفاده می شود. سنسورها مهم ترین نقش در کیفیت تصویر دوربین مدار بسته را دارند. همانطور که گفته شد در دوربین های مداربسته دو نوع سنسور CCD و CMOS وجود دارد.
سنسور CCD چیست؟
نام سنسور CCD برگرفته از عبارت charged-coupled device است. دوربین های مداربسته ای که دارای سنسور تصویر CCD هستند در مقابل نور حساسیت بالایی دارند. در نتیجه قادر به عملکرد بالا در شرایط نوری کم هستند. همچنین این سنسورها دارای تکنولوژی WDR خوبی نیز هستند. اغلب دوربین های CCD تاثیر پذیری کمی در مقابل مشکلاتی مانند لرزش دارند. به همین دلیل تصاویر این دوربین ها از کیفیت بالایی برخوردار است. دوربین های مداربسته با حسگر CCD دارای قیمت بالاتری نیز هستند. همچنین مصرف برق در این دوربین ها نیز بالا است.
حسگر تصویر CMOS
CMOS مخفف عبارت Complementary metal oxide semiconductor است. این سنسور از نوع پیشرفته تر سنسور CCD است. یک تفاوت حسگر CCD و CMOS کیفیت تصویر در نور کم است. سنسور CMOS از حساسیت پایین تری در برابر نور برخوردار است. در نتیجه تصاویر دوربین های CMOS در نور کم کیفیت پایین تری دارند. این سنسور دارای مصرف برق و قیمت پایین تری است. حسگر CMOS دارای سرعت پردازش بالایی است.
تفاوت حسگر CCD و CMOS از نظر مصرف برق و نرخ فریم
دو سنسور CCD و CMOS هر دو از کیفیت بالایی برخوردار هستند، اما این دو سنسور تفاوت هایی نیز با یکدیگر دارند. یک تفاوت حسگر CCD و CMOS در نرخ فریم این دو سنسور است. CMOS در مقایسه با CCD دارای نرخ فریم بالاتری است. در دوربین های CCD به دلیل پردازش در خارج از سنسورها تصاویر در مدت زمان طولانی تری تشکیل می شوند. دوربین های مداربسته با سنسور CMOS به انرژی کمتری نیاز دارند. این در صورتی است که دوربین های CCD از مصرف انرژی بالایی برخوردار هستند. همچنین دوربین های مداربسته CCD در مقایسه با دوربین های CMOS از قیمت بالاتری برخوردار هستند.
تفاوت کیفیت تصویر حسگر CCD و CMOS
همانطور که در قسمت های قبل هم گفته شد میزان حساسیت به نور سنسور CCD در مقایسه با سنسور CMOS بیشتر است. در نتیجه یک تفاوت حسگر CCD و CMOS در کیفیت تصاویر است. تصاویر در دوربین CCD از کیفیت بالاتری برخوردار هستند. البته سنسورهای CMOS هر روزه در حال پیشرفت هستند. به صورتی که اغلب دوربین ها با سنسور CMOS و زوم اپتیکال می توانند تصاویری با کیفیت یکسان با دوربین های CCD ارائه دهند.
تفاوت حسگر CCD و CMOS در حساسیت به نور و نویز
حسگر های ccd به دلیل حساسیت بالا نسبت به نور از از نویز پذیری پایین تری برخوردار هستند. در مقابل حسگر CMOS در مقایسه با CCD دارای نویز بیشتری است. سنسورهای CMOS در مقایسه با سنسور CCD ساختاری ساده تر دارند. خروجی CCD از نوع آنالوگ و خروجی سنسور CMOS از نوع دیجیتال است.
تفاوت دوربین های دیجیتالی cmos و ccd چیست؟ کدام بهتر است؟
در قسمت های قبل به بررسی مزیت ها و تفاوت حسگر CCD و CMOS پرداختیم. حال که با هر دو این حسگرها آشنا شدید ممکن است بپرسید سنسور CCD بهتر است یا سنسور CMOS؟ هر یک از این سنسورها دارای معایب و مزایایی هستند. انتخاب نوع سنسور به سیستم مداربسته و نوع نیازهای شما بستگی دارد. به طور مثال هنگام انتخاب نوع سنسور دوربین مداربسته به محل نصب دوربین دقت کنید. اگر قصد نصب دوربین مداربسته در محیط با نور کم و یا تاریک را دارید توصیه می کنیم از دوربین های مدار بسته با سنسور CCD استفاده کنید. سنسور CMOS از ابعاد کوچکی برخوردار است. به همین دلیل دوربین های مداربسته CCD نیز می توانند ابعاد کوچکتری داشته باشند. اگر قصد استفاده از دوربین های مخفی را دارید می توانید از این دوربین های مدار بسته با این سنسور را انتخاب کنید.
در نتیجه برای پاسخ به این سوال که سنسور CCD بهتر است یا CMOS نمی توان به طور قطعی یکی از این دو سنسور را معرفی کرد. زیرا هر کدام بر اساس نوع نیاز کاربر می توانند بهترین انتخاب باشند.
حسگرهای دوربین مداربسته چگونه کار می کنند؟
همانطور که گفته شد حسگرهای دوربین مداربسته به نور حساس هستند. با قرار گرفتن تعدادی حسگر در کنار هم سلول نوری به وجود می آید. سلول های نوری یک سطح را به وجود می آورند. هنگامی که نور به حسگرها برخورد می کند، مقداری از نور را از خود عبور می دهند. حسگرها نور تابیده شده به سطح را به منظور تشکیل تصویر به سیگنال الکتریکی تبدیل می کنند. سپس تصویر مورد نظر به صورت سیاه و سفید تشکیل می شود.
مطالب پیشنهادی مخاطبین
توضیحات شما برای بنده بسیار مفید بود
درود
سپاس از همراهی شما
ممنون از توضیح ساده و جامعتون
درود
و سپاس از همراهی شما