دوربین حرارتی چیست؟ تصاویر دوربین مداربسته به وسیله نور ایجاد میشوند. در نوعی از دوربینهای مداربسته، تصاویر بر اساس حرارت و دما تشکیل میشوند. این دوربینها را دوربین مداربسته حرارتی یا Thermal CCTV Camera مینامند. در این مقاله به معری بیشتر دوربین ترمال، نحوه کار، کاربرد و قیمت دوربین مداربسته حرارتی میپردازیم.
در این مقاله میخوانید:
- دوربین حرارتی چیست؟
- ساختار دوربین ترمال چیست؟
- کاربرد دوربین حرارتی
- ویژگیهای دوربین Thermal
- مزایای استفاده از Thermal CCTV Camera
- معایب استفاده از Thermal CCTV Camera
- دوربین مداربسته حرارتی دید در شب
- مقایسه دوربین حرارتی (Thermal) و Heat Map
- مقایسه دوربین حرارتی و IR
- قیمت دوربین مداربسته حرارتی
- فرار از دوربین حرارتی
دوربین حرارتی چیست؟
دوربین مداربسته حرارتی یکی از انواع دوربین مدار بسته است. تقریبا همهی دوربینهای مداربسته با استفاده از نور، تصاویر را ثبت میکنند. در دوربین حرارتی بر خلاف سایر دوربینها، ثبت تصاویر به وسیله حرارت اجسام انجام میشود. در واقع این دوربینها با استفاده از حسگرهای حساس به گرما کار میکنند. دوربین حرارتی حتی در تاریکی و نور کم نیز قادر به شناسایی اجسام و اشخاص دارای دما و گرما است. به طور کلی کاربرد این دوربینها بررسی و نمایش دما است.
ساختار دوربین ترمال چیست؟
به طور کلی ساختار دوربین مداربسته حرارتی نیز مشابه دوربینهای مداربسته عادی است. دوربین ترمال با توجه به حرارت و گرمایی که اجسام دارند، کار میکند. تمام اجسام که دمای آنها بالای صفر است، دارای حرارت و امواج مادون قرمز هستند. چیپ تصویر در سایر دوربینهای مداربسته دارای دیودهای حساس به نور است. در صورتی که در چیپ تصویر دوربینهای حرارتی از دیودهای حساس به حرارت و گرما استفاده میشود. پرتوهای گرمایی که از اجسام منتشر میشود به وسیله لنز بر روی دیودهای چیپ تصویر متمرکز میشوند. پس از برخورد این پرتوهای گرمایی، دیودها مقداری ولتاژ را بر اساس شدت پرتوها ایجاد میکنند. این ولتاژ در آخر به اطلاعات دیجیتال و یا سیگنالهای آنالوگ تبدیل میشود. پس از آن میتوانید تصاویر را در نمایشگر خود مشاهده کنید.
همهی چیزهای موجود در محیط مانند اجسام، بدن انسان، کامپیوتر و… به وسیله حرارت از خود نور مادون قرمز منتشر میکنند. این نورها به وسیله چشم قابل مشاهده نیستند. در صورتی که دوربینهای حرارتی قادر به تشخیص این نور هستند. به عبارت دیگر دوربینهای مداربسته حرارتی با تشخیص میزان اختلاف دما بین اجسام و محیط، رنگها را تشکیل میدهد. هر چه یک جسم دارای حرارت بالاتری باشد، اشعههای مادون قرمز آن بیشتر و جزئیات بیشتری در تصویر قابل مشاهده است. اجسام دارای حرارت بیشتر به رنگ قرمز، حرارت متوسط به رنگ نارنجی و زرد و اجسام دارای حرارت کمتر نیز به رنگ آبی نمایش داده میشوند.
کاربرد دوربین حرارتی
معمولا کاربرد دوربین حرارتی در کاربریهایی با حساسیت امنیتی بالا مانند فرودگاه، صنایع، محیطهای پزشکی، امنیتی و… است. دوربینهای حرارتی دارای انواع مختلفی هستند. از انواع این دوربینها میتوان به دوربین مداربسته حرارتی امنیتی، دوربینهای حرارتی مرزبانی، دوربین ترمال نظامی و… اشاره کرد. در برخی از کاربریها اطلاعات حرارتی نقش مهم و حیاطی در برقراری امنیت محیط دارند. با استفاده از دوربین ترمال میتوانید اطلاعات حرارتی مربوط به محیط را دریافت کنید.
یکی از کاربردهای دوربین حرارتی، تشخیص و بررسی دمای بدن انسان است. با استفاده از دوربین حرارتی بدن انسان میتوانید از ورود افراد مشکوک به بیماریهای خاص در مراکز درمانی استفاده کنید. این دوربینها میتوانند افراد مبتلا به کرونا با دمای حرارت بالا را تشخیص دهند. از دیگر کاربردهای دوربین ترمال میتوان به حفظ ایمنی محیط در مقابل آتش سوزی اشاره کرد. جالب است بدانید از برخی دوربینهای ترمال در اسلحه نیز استفاده میشود. این دوربینها را اصطلاحا دوربین حرارتی اسلحه مینامند.
دوربین مداربسته حرارتی در محیطهای صنعتی نیز کاربرد دارد. از دوربین ترمال در محیطهای صنعتی برای بررسی حرارت در قسمتهای مختلف و تجهیزات مختلف استفاده میشود. استفاده از دوربین حرارتی یکی از روشهای آزمایش ابزار و دستگاههای صنعتی است. این دوربینها میتوانند از به وجود آمدن بسیاری از مشکلات یا خرابیها جلوگیری کنند.
ویژگیهای دوربین Thermal
دوربین Thermal از ویژگی و تکنولوژیهای مختلفی استفاده میکند. برخی از تکنولوژیهای موجود در دوربین Thermal عبارتند از:
- تکنولوژی 3D DNR: قابلیت 3D DNR با استفاده از پردازش سیگنال اصلی باعث کاهش نویز در تصویر میشود. این تکنولوژی باعث میشود تا تصاویر دوربین شفافتر ارائه شود. به تکنولوژی 3D DNR کاهش سه بعدی نویز نیز گفته میشود.
- قابلیت DDE :DDE مخفف عبارت Digital Detail Enhancement است. با استفاده از این تکنولوژی دوربین میتواند بر اساس الگوریتمهای ارتقا یافته برای شناسایی منطقه مورد نظر، تصاویر با جزئیات بیشتری را ارائه دهد.
- تکنولوژی AGC :AGC مخفف عبارت Auto Gain Control است. این تکنولوژی باعث تنظیم خودکار نور میشود.
مزایای استفاده از Thermal CCTV Camera
- قابلیت تشخیص موجودات زنده و خودروها تا برد بسیار بالا
- قابلیت تشخیص و مکانیابی خودروها و موجودات زنده در شرایط آب و هوایی نامساعد
- دوربینهای مداربسته حرارتی قادر به نمایش تصاویر در شرایط محیطی با نور زیاد، تاریکی مطلق، دود و… هستند.
- به دست آوردن اطلاعات حرارتی محیط که در زمانهای خاص و مهم کاربرد دارد. به عنوان مثال میتوان از زنده بودن یک جسم و یا روشن بودن یک خودرو ثابت اطلاع پیدا کرد.
- جلوگیری از حوادث مخرب مانند آتش سوزی
معایب استفاده از Thermal CCTV Camera
- رزولوشن تصویر در دوربینهای حرارتی بسیار محدود است. به صورتی که ممکن است در تشخیص جزئیات دچار مشکل شوید.
- دوربینهای حرارتی در دسته دوربین مداربسته گران قیمت و پر هزینه قرار میگیرند.
- این دوربینها فقط تصویر حرارتی را ارائه میدهند. در نتیجه امکان تشخیص چهره در این دوربین حرارتی وجود ندارد.
دوربین مداربسته حرارتی دید در شب
دوربین مداربسته حرارتی دید در شب قادر به ثبت تصاویر در شب نیز است. جالب است بدانید که معمولا دوربینهای حرارتی در شب عملکرد بهتری دارند. علت این موضوع میزان دمای محیط در شب است. معمولا دمای هوا و خورشید در روز باعث افزایش دمای محیط میشود. افزایش دمای محیط باعث کمتر شدن فاصله بین رنگهای تصویر میشود. اما معمولا دمای شب نسبت به روز کمتر است. بنابراین اختلاف بین دمای محیط و موجودات مانند انسان در شب بیشتر است. به همین دلیل کاربرانی که از دوربین دید در شب حرارتی در نشتیابی حرارتی استفاده میکنند، ترجیح میدهند در شب و در ساعات پایانی روز به این کار بپردازند.
مقایسه دوربین حرارتی (Thermal) و Heat Map
در مقایسه دوربین حرارتی و Heat Map باید بگوییم این دو دوربین کاملا با یکدیگر متفاوت هستند. باید بگوییم Heat Map در اصل یک تکنولوژی است. که به شناسایی مسیر حرکتی افراد در طول زمان میپردازد. از این تکنولوژی در دوربینهای حرارتی نیز استفاده میشود. برای درک سادهتر این موضوع به این مثال توجه کنید. دوربینهای مداربسته حرارتی، اجسام و موجودات دارای حرارت و گرما در محیط را شناسایی میکنند. در صورتی که تکنولوژی Heat Map یک نقشه اطلاعاتی از تجمع اجسام و اشخاص گرم در طول زمان مشخص را نمایش میدهد.
مقایسه دوربین حرارتی و IR
دوربینهای حرارتی قابلیت متمایز کردن اجسام دارای حرارت از محیط را دارند. با استفاده از دوربین حرارتی میتوان هم در روز و هم در شب افرادی که خود را پنهان یا استتار کردهاند را شناسایی کرد. توجه داشته باشید که تشخیص چهره در این دوربینها کار بسیار سخت و تقریبا غیر ممکن است. دوربین دید در شب معمولی از نور مادون قرمز با طول موج کوتاه برای تامین نور مورد نیاز محیط استفاده میکند. دوربین مداربسته حرارتی در مقایسه با دوربین دید درشب از طول موج بلندتر اشعه مادون قرمز برخوردار است. این طول موجهای بلند امکان تشخیص گرما را به دوربین میدهند. همچنین در مقایسه دوربین حرارتی و دوربین دید در شب باید بگوییم دوربینهای دید در شب از قیمت پایینتری برخوردار هستند.
قیمت دوربین مداربسته حرارتی
قیمت دوربین مداربسته حرارتی با توجه به عواملی همچون برند، کیفیت تصویر و… متغیر است. برای خرید دوربین حرارتی از برندهای معتبر و با کیفیت مانند تیاندی، داهوا، هایک ویژن و.. استفاده کنید. با افزایش رزولوشن تصویر در دوربین مداربسته حرارتی، قیمت آن نیز افزایش مییابد. به طور کلی دوربینهای حرارتی در مقایسه با دوربینهای معمولی از قیمت بالاتری برخوردار هستند.
فرار از دوربین حرارتی
چگونه از دوربین حرارتی فرار کنیم؟ بدن انسان و یا هر شیء دیگر گرما و دما را به صورت پرتوهای مادون قرمز نشان میدهد. بنابراین امکان مخفی ماندن از دید دوربین حرارتی وجود ندارد. امروزه در آمریکا یک صفحه نازک با ضخامت بسیار پایین به شکل نوار چسب ساخته شده است. با استفاده از این ماده میتوان اشیاء زیر این صفحه را از دید دوربینهای حرارتی مخفی کرد.
مطالب پیشنهادی مخاطبین
ثبت ديدگاه